Eenvoudig back-ups van je belangrijke gegevens

Eenvoudig back-ups van je belangrijke gegevens

Zo maak je eenvoudig back-ups van je belangrijke gegevens op laptop en telefoon

Back-ups maken van belangrijke gegevens op jouw laptop en telefoon is essentieel om te voorkomen dat je belangrijke informatie verliest. Het is een belangrijke stap die vaak wordt vergeten en niet altijd even makkelijk is. Wil jij jouw belangrijke gegevens veilig stellen ongeacht wat er met jouw apparaat gebeurt? In deze blog gaan we kijken naar enkele eenvoudige manieren om back-ups te maken van jouw gegevens.

 

De backup 3-2-1 regel

Een belangrijke vuistregel die je moet hanteren om jouw gegevens te beschermen is de 3-2-1 regel. Deze regel houdt in dat je drie versies (productiedata en 2 back-ups) van je data moet hebben, op twee verschillende media (bijvoorbeeld verschillende fysieke harde schijven) en één kopie buiten je huis of kantoor voor noodherstel. Wanneer je deze regel volgt, ben je beter beschermd tegen gegevensverlies als gevolg van bijvoorbeeld ransomware, diefstal, hardwarefouten of brand.

 

Back-uppen van gegevens op jouw laptop

Er zijn verschillende manieren om back-ups van gegevens op uw laptop te maken. Hieronder hebben we de drie meest gebruikte methoden benoemd.

1. Externe harde schijf
Een externe harde schijf is een van de eenvoudigste manieren om back-ups van jouw gegevens te maken. Je kunt deze gemakkelijk aansluiten op jouw laptop om regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden. Zorg ervoor dat je jouw back-ups op een veilige en makkelijk toegankelijke plaats bewaart.

2. Cloudopslag
Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive en iCloud. Allemaal cloudopslagdiensten die veel gebruikt worden om back-ups te maken van je gegevens. Hiermee kun je bestanden opslaan en synchroniseren tussen apparaten. Zorg er wel voor dat je de bestanden altijd op minimaal 1 andere locatie ook opslaat. De Cloud provider kan je namelijk afsluiten zonder opgave van reden volgens de algemene voorwaarden.

3. Automatische back-ups
Veel besturingssystemen, zoals Windows en Mac OS, bieden de mogelijkheid om automatische back-ups in te stellen. Dit betekent dat je bestanden automatisch worden gekopieerd naar een externe harde schijf of cloudopslagdienst op regelmatige tijdstippen.

4. Managed Online Backup
De back-up dienst als je ontzorgd wil worden door jouw ICT Managed Service Provider. Met managed online back-up hoef je je nooit meer zorgen te maken over het verlies van belangrijke gegevens als gevolg van hardwarestoringen, malware-aanvallen, menselijke fouten of natuurrampen. Deze dienst maakt gebruik van geavanceerde technologieën en versleutelingsmethoden om ervoor te zorgen dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen in datacentra. Door het maken en beheren van jouw backup uit handen te geven aan een IT professional verzeker je jezelf ervan dat dit goed en veilig gebeurt.

Back-uppen van gegevens op uw telefoon

Evenals bij laptops zijn er ook verschillende manieren om back-ups van gegevens op je telefoon te maken, zoals:

1. Cloudopslag
Ook op je telefoon is het mogelijk om gebruik te maken van cloudopslagdiensten en gemakkelijk een back-up te maken van je gegevens. Je kunt met Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive of iCloud back-ups van je contacten, foto’s, video’s en andere belangrijke bestanden maken. Ook hier geldt weer, zorg er wel voor dat je de bestanden altijd op minimaal 1 andere locatie ook opslaat. De Cloud provider kan je namelijk afsluiten zonder opgave van reden volgens de algemene voorwaarden.

2. Back-up van uw telefoon
Veel telefoons bieden de mogelijkheid om een back-up van je gegevens te maken. Je kunt je gegevens dan opslaan op de servers van de fabrikant, zodat je deze later kunt herstellen als dat nodig is.

3. Externe harde schijf
Een externe harde schijf kan ook gebruikt worden om je gegevens op te slaan. Deze is aan te sluiten op jouw telefoon of de computer kan als tussenstap gebruikt worden.

4. Managed Online Backup
Ook voor de telefoon is er de mogelijkheid tot het afnemen en ontzorgen middels de Managed Online Backup. De ICT Managed Service Provider neemt zo het back-uppen van jouw telefoon uit handen. Je gegevens zijn zo op professionele wijze veiliggesteld.

Conclusie

Back-ups maken van jouw gegevens op zowel telefoon als computer of laptop is essentieel om te voorkomen dat je belangrijke informatie verliest. Het is een niet altijd eenvoudige, maar wel een belangrijke stap waar experts jou bij kunnen helpen om het te realiseren. De optie om jou het meest te ontzorgen is de Managed Online Backup dienst. Deze kan voor particulieren kostbaarder zijn dan de andere opties. Voor bedrijven is de Managed Online Backup optie de makkelijkste, voordeligste en beste manier om verlies van belangrijke bedrijfsdata tot een absoluut minimum te beperken.